Najava: Sloga Doboj – Omarska

Category: Najava Comments: Nema komentara

  Sloga Doboj – Omarska

   Subota, 21. maj u 17:00 

U poslednjem prvenstvenom kolu Omarska gostuje kod ekipe Sloge u Doboju. Očekivalo se da će ovo biti jedna fudbalska fešta u okviru koje bi Sloga proslavila ulazak u Premijer ligu BiH. Međutim, tokom prvenstva Sloga nije opravdala ulogu favorita, pa je titulu prvaka zasluženo osvojila ekipa Krupe.

Ipak, u Republici Srpskoj to ništa ne znači, pa se vjerovatno ni tridesetak dana nakon završetka prvenstva neće znati ko će igrati u Premijer ligi dogodine. Stoga, Sloga u u ovu utakmicu ulazi sa imperativom pobjede, želeći da obezbjedi drugo mjesto na kraju i da ukoliko Krupa ne uđe u viši rang, zauzme njeno mjesto.

No, to su sve kalkulacije koje Omarsku i ne zanimaju previše. Omarska ima svoj cilj, a to je da se časno i korektno, sportski oprosti od ove uspješne sezone, u stilu engleskih klubova, da se bori za sebe, a ne za Slobodu ili neki drugi klub, a takmičarski organi će vjerovatno na kraju sezone donijeti odluku o popunjavanju Premijer lige, ne gledajući puno na konačnu tabelu. Istinu govoreći, ni Slogi pobjeda vjerovatno neće mnogo značiti, jer svi očekuju laganu i ubjedljivo pobjedu izabranika Mladena Bosančića u Prnjavoru, koju su već bučno i proslavili.

Dakle, u subotu u 17:00 časova, Omarska spušta zavjesu na ovu uzbudljivu i uspješnu prvoligašku sezonu i učinićemo sve da odigramo rasterećeno i da pružimo još jednu dobru fudbalsku partiju.

         

Predstavljamo Slogu

Fudbalski klub Sloga Doboj osnovan je 19.jula 1945 godine. Po osnivanju Sloga se uključuje u prvo kvalifikaciono prvenstvo na nivou BiH. Narednih godina Sloga nastupa u podsaveznim i međupodsaveznim ligama. U tom periodu tri puta igra kvalifikacije za drugu saveznu ligu: 1959, 1961 i 1968, sva tri puta neuspješno.

U ljeto 1973 godine Sloga postaje amaterski prvak BiH. Iste godine se kvalifikuje u jedinstvenu republičku ligu BiH.U toj ligi igra sve do 1983.godine kad osvaja prvo mjesto i obezbjeđuje plasman u drugu saveznu ligu. U drugoj ligi zadržava se samo jednu sezonu i ispada, no već 1986 ponovo osvaja republičku ligu BiH te se vraća u drugu saveznu ligu.Ponovo nakon samo jedne sezone Sloga ispada i do zadnje sezone 1991/92 nastupa u jakoj međurepubličkoj ligi, grupa sjever.

U prvom prvenstvu Republike Srpske 1995/96 Sloga je bila uvrštena u prvu ligu, grupa zapad gdje je na kraju osvojila četvrto mjesto.U sledeća dva prvenstva osvaja treće i sedamnaesto mjesto nakon kojeg ispada u drugu ligu RS, grupa centar. U drugoj ligi osvaja drugo mjesto i nakon baraža protiv Omladinca iz Banja Luke i Slavije iz Srpskog Sarajeva obezbjeđuje povratak u prvoligaško društvo. No, povratak nije bio uspješan. U konkurenciji dvadeset ekipa Sloga zauzima šesnaesto mjesto i ispada.Na povratak se čekalo do 2003. godine, kad Sloga ponovo postaje prvoligaš. Sloga se narednih godina stabilizuje u prvoj ligi, uglavnom u gornjem dijelu tabele i to traje do sezone 2013/14 kad Sloga neočekivano završava na dnu tabele sa šansom da kroz baraž obezbjedi opstanak u prvoj ligi. Uporedo sa posrtanjem Sloge, grad Doboj doživljava tešku prirodnu katastofu, kad je dobrim dijelom danima bio pod vodom. Sve to je uticalo da Sloga u baražu protiv Krupe ispadne iz lige. Iako je u prvom meču bilo povoljnih 1-1,u revanšu koji je igran u Petrovu, Sloga je poražena 2-1. Nakon dvije sezone Sloga se vraća u prvu ligu, međutim u prvoj ligi se zadržala samo dvije godine, a 2018. godine ponovo ispada u niži rang.

U kupu Repulike Srpske, Sloga je dva puta igrala u finalu. U prvom kupu 1993/94 poražena je u finalu od Kozare iz Gradiške, a u drugom 2003/04 od Jedinstva iz Brčkog.

Međusobni susreti

Omarska i Sloga su do sada odigrali deset međusobnih susreta. Šeet puta je slavila Sloga, a  tri puta Omarska, Pobjeda Omarske u sezoni 2000/01  jedna je od najljepših u njenoj istoriji. Naime, taj susret je odigran u prvom proljetnom kolu 2001. godine. Omarska je već nakon jesenje sezone bila faktički ispala i u nastavku se oslonila na vlastite snage. Sloga je te godine vodila bitku sa banjalučkim Omladincem i bila je apsolutni favorit. Ipak, u sjajnoj utakmici Omarska je iznenađujuće slavila sa 3-1 golovima Berića i Stjepanović Dragoslava (2). Takođe treba izdvojiti i utakmicu iz septembra 2018. godine. Na samom startu utakmice, već u 23. minutu Romanić Darko je revoltiran nekim sudijskim odlukama, opsovao sudiju Vukotu, a potom mu izvadio pištaljku iz usta i bacio izvan terena, te je utakmica prekinuta.

12  3  1   8   12-27

2000/01       3-1     2-4

2002/03        1-4     0-5

2014/15       3-0      1-3

2015/16        2-1      2-2 

2018/19      0-3pf    0-1

2019/20                   1-2

2021/22      0-1

Tags:  

Ostavite tekst odgovora

4O4