Najava: Omarska – Željezničar Banjaluka

Category: Najava

Omarska – Željezničar Sport Team 

Nedjelja, 14. april u 16:30

Kao i jesenas i ovog proljeća novi trener na klupi Omarske debituje protiv Željezničara ST iz Banjaluke.

Bilo je burno u protekloj sedmici i na kraju je uprava odlučila da za novog trenera imenuje Milana Stanivukovića iz Banjaluke, trenera sa mnogo iskustva u prvoligaškim vodama.

Nema puno filozofije, cilj je ostvariti sedam pobjeda do završetka prvenstva, pet kod kuće i pokušati sa dva gostovanja donijeti bodove. Trener Stanivuković je odmah krenuo sa žestokim radom, prihvatili su to i igrači i svi se nadamo još boljim igrama i boljim rezultatima u završetku prvenstva.

Uglavnom, nismo se predali i nećemo se predati dok god bude bilo šansi za opstanak,

U nedjelju nam u goste dolazi ekipa Željezničara, petoplasirana ekipa na tabeli, koju sjajno sa klupe predvodi iskusni Branislav Krunić, ali Omarska je u dosadašnjem toku prvenstva dokazala da upravo najbolje igra protiv ekipa sa vrha tabele.

Što se tiče Omarske, izostaće Kovačević zbog kartona, Nišić Đorđe sigurno zbog povrede, a na povrede se žale Lukas i Domuzin, ali moguće je da budu spremni za nedjelju.

Možda najveće pitanje je da li će publika odustati nakon niza neuspjeha. Nadamo se da neće, da će podržati Omarsku u ovom pokušaju da se izbori opstanak, te da će i u nedjelju doći na stadion.

Predstavljamo Željezničar

FK Željezničar Banja Luka je osnovan 1924 godine i najstariji je aktivni klub u Banja Luci. Prvi predsjednik kluba je bio Ignjat V. Kopt, a prvu zvaničnu utakmicu odigrao je protiv Krajišnika iz Banja Luke i poražen je sa 10:0. Klub se po osnivanju uključio u zvanično takmičenje, u prvenstvo ZNP (Zagrebački nogometni podsavez), te je dvije sezone nastupao u prvenstvima župe, koja su igrana u kup sistemu. Nakon toga klub se više ne takmiči u zvaničnim ligama, ni u periodu kad je osnovan Banjalučki podsavez.

Željezničar se aktivira odmah poslije drugog svjetskog rata i učestvuje u prvim borbama za bodove. Već 1951 godine Željo se takmiči u Republičkoj ligi, što je i najveći uspjeh ovog kluba u ligama SFRJ. Dvije godine kasnije klub zapada u probleme  što dovodi do promjene imena kluba u Radnički. Nakon tri godine dolazi do vraćanja starog imena, te nastupa najstabilniji dio klupske istorije, koji će potrajati do kraja 70-tih.

Od 1962 do 1978 Željo je nastupao u zonskom takmičenju, popularnoj krajiškoj zoni, i bio je dugo vremena drugi klub po jačini u Banja Luci, da bi kasnije gradski rivali BSK i Naprijed preuzeli primat. Od početka 80-tih pa do rata, Željezničar je bio u krizi, od nastupa u MFL Banja Luka pa do ranga niže, zlatna vremena kluba su bila prošlost.

Formiranjem liga u Republici Srpskoj, Željo je uvršten u Drugu ligu RS, grupa Banja Luka, no odmah ispada. U sezoni 1998/99 klub ponovo nastupa u drugoligaškom društvu, ovaj put u grupi zapad, no ponovo se ispada iz lige. Treći povratak u ligu desio se u sezoni 2006/07 sa istovjetnim ishodom. Željo nastavlja takmičenje u Područnoj ligi Banja Luka, a zahvaljujući saradnji sa ŠF Sport team, počinje uspon kluba. Predvođeni nekadašnjim asom Leotara i inostranih klubova Branimirom Krunićem, Željo osvaja prvo područnu, pa regionalnu ligu, a u sezoni 2016/17 ostvaruje i plasman u Prvu ligu RS. Na stadionu u predgrađu postavljena je vještačka trava, uređene su službene prostorije, izgrađene su tribine i postavljeni reflektori. Sve u svemu, klub u velikom usponu.

Međusobni susreti

Omarska i Željo su se do sada veoma rijetko sastajali. Prije rata su odigrali samo dvije utakmice u sezoni 1980/81. Kuriozitet je da je na utakmici u Omarskoj, Ante Gombović po prvi put vodio ekipu Omarske pred domaćim gledaocima. Međutim, Željo je na kraju sezone ispao u grupnu ligu i do rata se nismo  više sastajali. Nakon rata smo odigrali susrete u sezoni 1998/99. Omarska je ušla sa šampionskim ambicijama, ali je već u četvrtom kolu protiv Želje odigrala 2-2 u Banjaluci i tada su faktički prestali šampionski snovi, a na kraju smo ispali iz lige. Omarska je tek u  sezoni 2021/22 po prvi put savladala Željezničar.

11  4  3  4  13-16

80/81    1-1    0-1

98/99    2-3   2-2

16/17    1-1     0-2

21/22     1-0    1-0

22/23     2-1    2-1

23/24              0-4

4O4