Najava: Sutjeska Foča – Omarska

Category: NajavaVijesti

 

Sutjeska Foča – Omarska

Subota, 13.april u 18:30

Prvenstvo se nastavlja, Omarska u okviru 25. kola gostuje kod ekipe Sutjeske u Foči. Teško gostovanje u teškom trenutku. Nakon poraza u Mrkonjić Gradu, najviše nas je dotukao muk na društvenim mrežama. Mnogi su mislili da smo blokirali komentare, ali nismo. Nadali smo se, ako ne podršci, onda bar psovci, galami, uvredi, jer tišina je najgora i svjesni smo da je sada dug put da dođemo bar do te uvrede, pa onda i do pohvala. 

Ova sedmica je bila veoma turbulentna u Omarskoj. Trener Keranović više neće voditi ekipu sa klupe. Što se tiče Keranovića, svi koji su bili oko kluba nemaju nikakvih primjedbi na njegov  rad. Radio je veoma vrijedno i odgovorno i ubjeđeni smo da su loši rezultati samo splet niza nesretnih okolnosti, ali u ovom momentu možemo se samo nadati da će promjena na klupi razmrdati ekipu, donijeti nešto novo , što će donijeti i bolje rezultate. Još uvijek (bar u ovom trenutku) nije donesena odluka o novom treneru, ali će biti donesena veoma brzo.

Bilo kako bilo, život ide dalje, Desetkovana Omarska putuje na gostovanje u Foču, da se bori za opstanak dok god budu postojale bilo kakve šanse.  Izostaće Panić i Jovičić zbog kartona, a nastavlja se se tragedija sa povredama, u toku sedmice su se povrijedili i Marin i Domuzin, pa ni oni neće putovati u Foču.  Nismo u situaciji da prijetimo nikome, pa ni Sutjesci, ali isto tako u Foču ne putujemo sa bijelom zastavom. Borićemo se, pa šta bude.

Utakmica se igra u subotu, 13.aprila, pod svjetlošću reflektora od 18:30.  a ekipa na put u Foču kreće u petak u 15:15 nakon kratkog treninga na stadiona u Omarskoj.

 

Predstavljamo Sutjesku

Hroničari su zabilježili da je prva fudbalska lopta u Foču “doskakutala” 1913. godine. Donio ju je, po kazivanju starijih, Vasilije Sunara, tada đak sarajevske Gimnazije, inače rodom iz Foče. U to vrijeme fudbal je bio gotovo nepoznat sport i loptom su se zabavljali samo studenti i đaci, bez određenog sistema i pravila igre.

Tek nakon rata fudbal “postaje zanimljiv” za širu javnost i već 1920. godine formiraju se dva kluba “Graničar” i “Sloga”. Na inicijativu naprednih fočanskih intelektualaca 1925. godine ovi klubovi se ujedinjuju u “Graničar”. Dvije godine kasnije formira se i Fudbalski klub “Jugović”, da bi se i on 1930. godine fuzionisao s “Graničarom”. Fudbalski klub “Graničar” ubrzo postaje jedan od najaktivnijih i najpoznatijih u gornjem Podrinju. Igra prijateljske i zvanične utakmice u Višegradu, Goraždu, Rogatici, Pljevljima, sarađuje s poznatijim i većim klubovima: “Slavijom” i HAŠK-om iz Sarajeva, kao i sa vojnim garnizonima u Kalinoviku i Goraždu…

Prema sjećanju Uzeira Trhulja, koji je igrao za “Graničar”, igralište je bilo na istom mjestu gdje i danas.

U zanosu poslijeratne izgradnje,u ljeto 1946. godine, osniva se Fudbalski klub “Sutjeska”, po legendarnoj bici na Sutjesci u kojoj su živote izgubili poznati omladinci, fudbaleri predratnog “Graničara”.

Prve poslijeratne godine u novo oformljenom klubu bile su dosta teške jer se trebalo snalaziti i skupljati novac za putovanja i nabavku opreme. U tom periodu “Sutjeska” zabilježava zapaženije rezultate.U to vrijeme “Sutjeska” se takmiči u Grupnoj ligi, zatim se plasira u Sarajevsku podsaveznu ligu. Sa boljim rezultatima, stigle su i nove teškoće, tako da se klub seli u Podsavez gdje se zadržava punih sedam godina.

U period 1966-1978 “Sutjeska” se takmičila u Sarajevskoj zoni, da bi u sezoni 1978/79 plasirala u regionalnoj ligi-Jug, tada je već bio napravljen odličan tim na čelu sa trenerom Maglajlijom. Već sledeće godine “Sutjeska” se plasirala u Republičku ligu što je do tada bio i najveći uspjeh kluba, međutim tu se uspjela zadržati samo godinu dana i ponovo se vraća u republičku ligu-Jug. U sezoni 1982/83 “Sutjeska” ispada u međuopštinsku ligu Sarajeva, gdje je ostala do početka ratnih zbivanja 1992. godine.

Veliki broj fudbalera poniklih u “Sutjesci” igrao je u renomiranim prvoligaškim, drugoligaškim, pa i inostranim klubovima. U dresu “Sarajeva” prvi se oprobao Miroslav Visocki, zatim Refik Muftić, Stole Blagojević, Ekrem Maglajlija, Faruk Hađžimešić, Rasim Ahmetović, Miloš Nedić i Predrag Koprivica. U “Željezničaru” prvi se probio Dragan Popadić, zatim Josip Šimović, Rade Paprica, Duško Ivanović, Zoran Paprica i Radmilo Mihajlović. U “Partizanu” su uspješno igrali Mladen Furtula i Rešad Kunovac, u “Čeliku” Vušković, Mojović i Živković, Ranko Sekulić je samo zbog nostalgije napustio “Hajduk” itd. Neki su igrali i u inostranstvu, Radmilo Mihajlović u Šalkeu i Bajernu, Muftić u austrijskom “Šturmu”, Furtula za grčki “Parsendikos” i “PAOK”, Paprica je igrao za grčki “PAOK” itd.

Rat ponovo zaustavlja loptu kraj Ćehotine, u Foči, 1992. godine, ali ne i ljubav prema njoj. Opet se ponavlja istorija fudbala na ovim prostorima. Njene najljepše i najslavnije stranice ispisuju opet entuzijasti, istinski zaljubljenici “najvažnije sporedne stvari na svijetu”, kojima je fudbal u venama.

Polovinom 1993. godine, grupa entuzijasta, na čelu sa pokojnim Radom Šobotom, na opustjelom igralištu stadiona “Sutjeske” organizuje Prvi fudbalski kup na prostorima Republike Srpske, zapisuje u svoj ratni dnevnik jedan od hroničara fudbalskih zbivanja u Foči. Igrali smo, veli, nekom, slučajno nađenom polovnom loptom, a svi ljudi u klubu imali su iskren odnos i neizmjernu želju da klub oživi.

Ostaće upamćeno da im je u goste, tada, došla i nikšićka “Sutjeska”. U Foči je odigrana prva međunarodna fudbalska utakmica, a na stadion su pristizale izbjeglice.

U sezoni 1995/96 “Sutjeska” se takmiči u drugoj ligi Republike Srpske (grupa Srpsko Sarajevo), gdje je zauzela drugo mjesto i plasirala se u baraž za ulazak u prvu ligu gdje je igrala za ekipom “Željezničara” iz Srpskog Sarajeva i mnogi će reći u istorijskoj utakmici u foči deklasirala goste iz Sarajeva rezultatom 7:3 (rezultat u Sarajevu je bio 3:1 za “Željezničar) i plasirala se u prvu ligu Republike Srpske (grupa “Istok”). Nakon te sezone “Sutjeska” se ponovo vraća u niži rang takmičenja u drugu ligu RS – grupa jug.

Kako je vrijeme odmicalo, tako je i klub napredovao. Godine 2005. u Foči je održan istinski spektakl “Radmilo Mihajlović i prijatelji”. Četiri hiljade gledalaca, na potpuno renoviranom stadionu je uživalo u majstorijama fudbalskih legendi Piksija, Đurovskog, Mrkele, Marovića, Dike Stojanovića, Ilije Petkovića…

U Foči se takođe održava i međunarodni turnir za kadete “Friends football” koji okuplja neke od najboljih kadetskih selekcija na prostoru Evrope, takođe i turnir u uličnom fudbalu “Street Football”.

U sezoni 2006/07 “Sutjeska” se vraća u prvu ligu RS, gdje je ostala sve do danas. ”Sutjeska ” je danas stabilan član prve lige sa skoro kompletnim igrački kadrom iz Foče,

U fudbalskom klubu sa dosta uspjeha radi omladinska škola fudbala koju čini sedam selekcija u kojima treniraju djeca od 6 do 18 godina. Omladinske selekcije broje preko 200 dječaka koje se takmiče u Omladinskoj ligi BiH grupa centar i Ligi Hercegovine

Međusobni susreti

2021/22             0-1                  1-1 

2022/23             2-1                  2-3  

2023/24            1-3  

4O4