Najava: Velež Nevesinje – Omarska

Category: Najava

U dvadeset devetom  kolu Omarska gostuje kod Veleža u Nevesinju. Ovo je prvo gostovanje Omarske u Nevesinju.

Omarska je protiv Ljubića dokazala i pokazala da će do kraja igrati časno i pošteno, nadajući se čudu, a sve dok ima bilo kakve šanse, nema predaje. Na kraju krajeva, svaki trening je bitan, a kamoli prvenstvena utakmica. Dakle, Omarska u Nevesinje putuje sa željom da odigra dobro i da se vrati neporažena. Pobjeda protiv Ljubića je pozitivno djelovala na ekipu i ako Omarska ponovi igru od nedjelje može se nadati pozitivnom rezultatu.

Velež je u grčevitoj borbi za opstanak, ali Omarska nije imala pardona za Ljubić, pa neće ni za Velež. Ako domaćin bude bolji na terenu, svaka čast.  Do kraja prvenstva će veliki broj klubova voditi grčevitu borbu za opstanak ili izbjegavanje baraža. Mnogi od tih klubova su vjerovatno računali na lagane bodove protiv Omarske, ali niko neće doći lako do bodova.

Situacija sa igračkim kadrom se poboljšava. Nema suspendovanih igrača, a sve je bolji i zdravstveni bilten. Sve to daje mjesta za optimizam pred gostovanje u Nevesinju. 

 

Dosadašnji rezultati

2023/24    2-3

 

Predstavljamo Velež

FK Velež Nevesinje je osnovan 1932 godine. Tada je u Nevesinju formiran Ustaš, kao asocijacija na nevesinjske ustanike. Klub  se nije takmičio u zvaničnim ligama podsaveza Sarajevo. Kasnije se u Nevesinju osnivaju Nevesinjac i Obilić, Krajem 30-tih godina. Teritorijalno su pripojeni podsavezu u Cetinju, a za rivale u svojoj grupi su se trebali takmičiti sa klubovima iz Trebinja, Gacka, Bileće, Ljubinja i Avtovca. Rat je prekinuo sve sportske aktivnosti u Nevesinju.

Sport se obnavlja po oslobođenju osnivanjem Fiskulturnog društva Sloga u čijoj je sekciji bio i fudbalski klub. Od 1954 godine Sloga mjenja ime u Velež,koje nosi i danas. Nevesinjci su se takmičili po ligama Hercegovine da bi u sezoni 1955/56 osvojili ligu podsaveza Mostar. Slijedi može se reći i najuspješniji period kluba u drugoj Jugoslaviji.

Pošto je 1955 ukinuta Druga savezna liga i formirane 4 zone, Veležu se otvorila prilika da se kvalifikuje za novi drugi rang u državi. U kvalifikacijama su ligaški igrali sa Jedinstvom iz  Bihaća, Proleterom Kreka iz Tuzle i Željezničarem iz Zenice. Zajedno sa bišćanima ušli su u Drugu zonu,grupa A. U zoni se zadržavaju dvije sezone, kada se liga ukida.

Slijede decenije igranja po ligama Hercegovine, sa promjenjivim uspjehom. Tek pred kraj 80-tih godina, tačnije u sezoni 1988/89, Velež osvaja Međuopštinsku ligu Mostara. Ulaskom u Republičku ligu BiH-Jug ostvaren je veliki uspjeh, a nevesinjci su se zadržali tri sezone u njoj, sve do rata.

U ligama Srpske, Velež je prvo uvršten u Drugu ligu, grupa Srpsko Sarajevo. Velež prolazi prvi kroz cilj i ulazi u Prvu ligu RS, grupa Istok. U njoj se zadržava samo jednu sezonu. Slijedi povratak u drugoligaško društvo u kome će nevesinjci provesti većinu sezona. Bilo je i kriznih sezona, nastupa na regionalnom jugu. Može se reći da od sezone 2016/17, Velež postaje stabilan drugoligaš  sa plasmanima pri vrhu tabele.

U sezoni 2022/23 Velež osvaja drugo mjesto, a zatim u baražu pobjeđuje Drinu iz Zvornika i tako obezbjeđuje plasman u Prvu ligu RS nakon više od dvije decenije.

4O4