Najava: Omarska – Velež Nevesinje

Category: Najava

U dvanaestom kolu Omarska kod kuće dočekuje Velež iz Nevesinja. Ovo je prvi duel ovih klubova u njihovoj istoriji.

Svi smo svjedoci kako se u fudbalu sve vrlo brzo promjeni. Omarska je prije samo deset dana bila na rubu propasti, a nakon pobjede u Prnjavoru ponovo je zavladala euforija.  Ipak, sada se mora biti oprezan, mora se potvrditi brejk iz Prnjavora i ne smije se dozvoliti da se ponovo upadne u krizu.

A u goste dolazi protivnik po mjeri, novi prvoligaš, Velež iz Nevesinja. Ali, kao što rekoh, mora se biti oprezan. Ekipa Veleža je sigurno jedno od najprijatnijih iznenađenja ove sezone. Velež je do sada zabilježio čak pet pobjeda i nalazi se na devetom mjestu sa 16 bodova. Posebno se ističe napadački dvojac, Popović i Drašković , koji su u u ovih jedanaest utakmica postigli 14 golova.

Ipak, sve to ne treba da plaši Omarsku. Očigledno je da je Omarska u naletu i da se polako vide rezultati dobrog i vrijednog rada.  Zbog kartona izostaće Kovačević, ali se vraćaju čak četiri igrača koja su propustili utakmicu u Prnjavoru. Dakle, stručni štab će biti na slatkim mukama prilikom izbora početnih jedanaest.

Pobjedom u nedjelju Omarska bi napravila veliki korak i priključila se ekipama u donjem djelu tabelu, zato pozivamo navijače da i u nedjelju pruže podršku i budu dvanaesti igrač.

Predstavljamo Velež

FK Velež Nevesinje je osnovan 1932 godine. Tada je u Nevesinju formiran Ustaš, kao asocijacija na nevesinjske ustanike. Klub  se nije takmičio u zvaničnim ligama podsaveza Sarajevo. Kasnije se u Nevesinju osnivaju Nevesinjac i Obilić, Krajem 30-tih godina. Teritorijalno su pripojeni podsavezu u Cetinju, a za rivale u svojoj grupi su se trebali takmičiti sa klubovima iz Trebinja, Gacka, Bileće, Ljubinja i Avtovca. Rat je prekinuo sve sportske aktivnosti u Nevesinju.

Sport se obnavlja po oslobođenju osnivanjem Fiskulturnog društva Sloga u čijoj je sekciji bio i fudbalski klub. Od 1954 godine Sloga mjenja ime u Velež,koje nosi i danas. Nevesinjci su se takmičili po ligama Hercegovine da bi u sezoni 1955/56 osvojili ligu podsaveza Mostar. Slijedi može se reći i najuspješniji period kluba u drugoj Jugoslaviji.

Pošto je 1955 ukinuta Druga savezna liga i formirane 4 zone, Veležu se otvorila prilika da se kvalifikuje za novi drugi rang u državi. U kvalifikacijama su ligaški igrali sa Jedinstvom iz  Bihaća, Proleterom Kreka iz Tuzle i Željezničarem iz Zenice. Zajedno sa bišćanima ušli su u Drugu zonu,grupa A. U zoni se zadržavaju dvije sezone, kada se liga ukida.

Slijede decenije igranja po ligama Hercegovine, sa promjenjivim uspjehom. Tek pred kraj 80-tih godina, tačnije u sezoni 1988/89, Velež osvaja Međuopštinsku ligu Mostara. Ulaskom u Republičku ligu BiH-Jug ostvaren je veliki uspjeh, a nevesinjci su se zadržali tri sezone u njoj, sve do rata.

U ligama Srpske, Velež je prvo uvršten u Drugu ligu, grupa Srpsko Sarajevo. Velež prolazi prvi kroz cilj i ulazi u Prvu ligu RS, grupa Istok. U njoj se zadržava samo jednu sezonu. Slijedi povratak u drugoligaško društvo u kome će nevesinjci provesti većinu sezona. Bilo je i kriznih sezona, nastupa na regionalnom jugu. Može se reći da od sezone 2016/17, Velež postaje stabilan drugoligaš  sa plasmanima pri vrhu tabele.

U sezoni 2022/23 Velež osvaja drugo mjesto, a zatim u baražu pobjeđuje Drinu iz Zvornika i tako obezbjeđuje plasman u Prvu ligu RS nakon više od dvije decenije.

4O4