Najava: Omarska – Tekstilac

Category: Najava Comments: Nema komentara

Omarska – Tekstilac

Nedjelja, 23.april u 16:30

Nastavlja se veoma težak raspored Omarske. Već u nedjelju Omarska dočekuje ekipu Tekstilca iz Dervente, direktnog rivala u borbi za opstanak.

Može se reći da sada kreće prava borba. Konkretno, Omarska je u prvih osma proljetnih kola pet puta gostovala, a osim toga igrala je protiv svih najkvalitetnijih ekipa u ligi: Zvijezde 09, Krupe, Slobode i Laktaša. Sada je pred Omarskom devet utakmica od kojih pet kod kuće i to protiv direktnih rivala u borbi za opstanak: Tekstilca, Famosa, Ljubića, Željezničara i Slobode iz Mrkonjić Grada. Slobodno se može reći da je pred Omarskom pet finala. Sa svih pet pobjeda kod kuće sigurno ostajemo u ligi i ne trebamo se plašiti ni nekakvih kuhinja i bilo kakvih mešetarenja.

Već u nedjelju dočekujemo Tekstilac, sa imperativom pobjede. Više zaista nije bitno koga nema, jer oni koji izađu na teren moraju dati i poslednji atom snage kako bi se osvojili veoma značajni bodovi. Ipak, treba istaći da će izostati Banović, Jovičić i Romanić Darko. Ono što raduje je činjenica da je Omarska u poslednje četiri utakmice odigrala veoma dobro, čak odlično iako je osvojila samo tri boda. Ukoliko nastavi sa ovakvim igrama , biće sigurno bodova.

Zato u nedjelju, svi na stadion, da podržimo naše momke i da se svi zajedno radujemo novoj pobjedi Omarske.

Međusobni susreti

Omarska je protiv Tekstilca odigrala ukupno deset susreta, sve nakon rata u okviru druge lige RS. Tekstilac je ekipa koja nam odgovara i protiv koje smo uglavnom bilježili dobre rezultate, te doživjeli samo jedan poraz. Prve tri posleratne sezone smo zajedno bili u drugoj ligi  – grupa Prijedor. U okviru sedmog kola smo gostovali u Derventi i zabilježili prvu poslijeratnu gostujuću pobjedu, 3-2. Miljević je postigao dva gola, a Delić jedan. I u sledećoj sezoni smo oba puta savladali Tekstilca, teže u Omarskoj gdje je pobjednika odlučio Sijena. Tek u trećem domaćem susretu u Derventi, Tekstilac je uspio odigrati neriješeno i osvojiti bar bod. Nakon desetogodišnje pauze putevi su nam se ponovo ukrstili u sezonama 2008/09 i 2009/10 i opet je Omarska bila uspješnija, s tim da je i Tekstilac u proljeće 2009 godine uspio zabilježiti prvu pobjedu od 1-0.

15   7   3   5     22-22

96        4-1       3-2

97        1-0       2-0

98        4-2       0-0

09        2-0       0-1

10        1-1       4-3

14       0-3        0-5

22       0-0       0-1

23                    1-3

Predstavljamo Tekstilac

Dvadesetih godina dvadesetog  vijeka (1919 godine) u Derventi  je osnovan sportski klub pod imenom Dečko. U vrijeme osnivanja, fudbalska igra nije bila popularna a glavni promoteri  bili su školarci  i  tadašnji  intelektualci.  Na samom  početku  su i trenirali  i  igrali na sadašnjem „Ilmanu“. U okviru Tekstilne fabrike ,,Ukrina,, 1923 godine osnovan je fudbalski klub Tekstilac. Nekoliko godina kasnije formirani su sportski kolektivi pod imenima Dobor, Željezničar, Sloboda  te Građanski  koji  je  osnovan  1930 godine. Građanski  je ostavio najviše traga u fudbalskim zbivanjima do drugog svjetskog rata kada je ugašen. Poznatiji  igrači toga vremena bili su: Rudi Mihalj, Slavko Pudić, Muhamed Mulabegović, Braća Hadžiagić  itd…

Nakon drugog  svjetskog  rata, na  fudbalsku  pozornicu  kročio je  FK Tekstilac. Možda je bilo i drugih imena od kojih se spominje FK Borac (koji je postojao vrlo kratko) pa tek poslije FK Tekstilac  koji  se na fudbalskoj pozornici održao do danas.  Kraći period (zbog  sponzorstva) FK Tekstilac se zvao i GP Rad  Derventa. Najpopularnije ime  fudbalskog  kluba  na  području  grada  Derventa  je  svakako „FK Tekstilac“  Derventa.

FK Tekstilac je nosilac razvoja fudbalske igre  i sporta na prostoru opštine Derventa,  te sa dosadašnjim rezultatima kroz različite rangove takmičenja i skoro 100-godišnjim postojanjem  ubraja se  u starije i bolje organizovane  sportske kolektive na Balkanu. Lokacije fudbalskih terena kroz istoriju su mijenjane (Ilman, igralište na mjestu sadašnje kasarne sa nekoliko stotina sjedećih mjesta, Sajmište, Stadion FK Tekstilac koji je srušen radi opšteg interesa grada) a FK Tekstilac sada nastupa na stadionu FK Tekstilac koji  je u  okviru sportskog centra grada Derventa.

Popularni „krojači“, kako su ih zvali zbog imena Tekstilac, pored dobrih rezultata iznjedrili su i poznate igrače koji su nastupali za mnoge  klubove  u zemlji  i  izvan granica naše zemlje. FK Tekstilac, igrači, članovi kluba i uprava su uvijek pošteno, dostojanstveno i u duhu sportskih normi predstavljali grad i njegove građane na sportskoj pozornici,  što čine i danas. U Tekstilcu je nekad igrao poznati hrvatski nogometni trener i bivši hrvatski izbornik Mirko Jozić.

Klub je veoma brzo uspio da se plasira u Republičku ligu posle II svjetskog rata, a zatim 1951 godine i u II saveznu ligu Jugoslavije,u kojoj se zadržao samo jednu sezonu, jer je osvojio pretposlednje 15 mjesto i ispao. Tekstilac je kao pobjednik svoje grupe u sezoni 1957/58 igrao kvalifikacije sa Borcem iz Banja Luke i Dalmatincem iz Splita za ulazak u II ligu Jugoslavije, grupa zapad. Prvo mjesto osvojio je Borac, koji se plasirao u II ligu, dok je Tekstilac u kvalifikacijama bio jedino bolji od Dalmatinca kog je pobjedio na oba susreta, 3-1 u gostima, a u Derventi sa čak 8-3.

Veliki uspjeh Tekstilac je zabilježio 1950, kad je igrao kup takmičenje Jugoslavije.Te godine klub je stigao do osmine finala, gdje je poražen od Sarajeva sa 8-1. Do te runde, Tekstilac je izbacio ekipu Srema iz Sremske Mitrovice sa 2-1,a u šesnaestini finala i Gregorič iz Jasenica rezultatom 2-1. Te iste godine ostvario je dobar plasman u Republičkoj ligi BiH, kad je osvojio peto mjesto. Odlične rezultate Tekstilac je  bilježio u periodu 1960-1968, kada je ekipu predvodio sjajni Faruk Tarbar. Tada je utakmice Tekstilca na starom stadionu pratio veliki broj gledalaca. Posebno je u sjećanju sezona 1966/67 kada je Tekstilac u prva tri meča pobjedio Radnik iz Bijeljine sa 5-0, potom Zvijezdu Gradačac takođe 5-0 i na kraju Budućnost iz Banovića sa 5-1. Te mečeve je znalo pratiti i po 1500-2000 gledalaca.

Sedamdesetih godina, Tekstilac je ponovo nastupao u Republičkoj ligi u sezonama 1977/78 i 1978/79. U prvoj sezoni osvojio je peto mjesto a u drugoj trinaesto mjesto i ispao.Takmičenje je klub nastavio u Regionalnoj ligi sjever. Reorganizacijom takmičenja, Tekstilac se ponovo vratio  među članove Republičke lige u sezoni 1989/90, gdje je i ostao do 1992 godine kada je klub prestao sa radom zbog izbijanja rata u BiH.

Od sezone 1995/96 Tekstilac se takmiči u prvenstvima Republike Srpske. Na osnovu svojih uspjeha klub je te sezone uvršten u II ligu RS – grupa Prijedor, gdje je uspio da osvoji sedmo mjesto. U naredne dvije sezone Tekstilac osvaja slabija mjesta i ispada 1998. godine.  Potom je uslijedilo takmičenje u Regionalnoj ligi Doboj, gdje se Tekstilac zadržao pet sezona, sve do reorganizacije takmičenja 2002/03, kad je osvojio četvrto mjesto i tako izborio drugoligaški povratak. Treba napomenuti da se klub u sezonama 2000/01 i 2001/02 takmičio pod imenom Rad Derventa, ali da je na ljeto 2002 ponovo vratio svoje staro ime.  Tekstilac se takmičio u II ligi – grupa centar i u sezoni 2004/05 zauzima poslednje mjesto i ponovo ispada, ali se ponovo i vraća nakon osvojenog prvog mjesta u Regionalnoj ligi POR Doboj u sezoni 2006/07. U sezoni 2009/10 Tekstilac ponovo zauzima poslednje mjesto među drugoligašima i ispada treći put, ali se brzo vraća nakon osvojenog prvog mjesta u Regionalnoj ligi centar u sezoni 2010/2011, te prelazi u II ligu grupa zapad, gdje se i danas nalazi.

Uspon kluba je počeo 2011 godine kada su nadmoćno postali pravci Regionalne lige Centar i vratili se među drugoligaše. U prvoj sezoni nakon povratka Tekstilac je tek kroz baraž sa ekipom Budućnosti iz Šargovca obezbjedio opstanak, a u sledećoj sezoni su završili kao treći i igrali u baražu za plasman u prvu ligu. Ipak, bolji u baražu je bio Borac iz Šamca.  U sezoni 2013/14 osvojili su šampionsku titulu i obezbjedili plasman u Prvu ligu RS u kojoj se od tada uspješno takmiče.

Osim sportskih uspjeha, izvršeni su i radovi na infrastrukturi pa su na stadionu u Derventi izgrađene moderne pokrivene tribine i pomoćni teren sa plastičnom travom.

Ostavite tekst odgovora

4O4