Sezona 1996/97

Category: Istorija kluba

1.kolo              24.avg             Bajinci: Mladost – Omarska 0-7  opširnije      

2.kolo              31.avg             Prijedor: Omarska – Kozara D. Orlovci  5-1  opširnije  

3.kolo              7.sep               Derventa: Tekstilac – Omarska  0-2  opširnije

4.kolo              14.sep             Prijedor: Karan (G. Dragotinja) – Omarska 1-5  opširnije 

5.kolo              21.sep             Prijedor: Omarska – Sloga Srbac  2-0  opširnije

6.kolo              28.sep             Nova Topola: Lijevče – Omarska 2-0 opširnije

7.kolo              5.okt               Prijedor: Omarska – Ozrenski Sokolovi   Boljanić  3-0  opširnije 

8.kolo              12.okt             Modriča – Omarska  0-0  opširnije 

9.kolo              19.okt             Prijedor: Omarska – Sloboda NG 2-1 opširnije

10.kolo            26.okt             Žeravica: Jedinstvo – Omarska 3-0 pf opširnije gosti napali sudiju

11.kolo            25.nov            Prijedor: Omarska – Sloga GP  4-0  opširnije

Proljeće

12.kolo            7.mar               Omarska – Mladost Bajinci 11-0  opširnije

13.kolo            14.mar             Prijedor: Kozara Gornji Orlovci – Omarska  0-1  opširnije

14.kolo            21.mar             Omarska – Tekstilac   1-0  opširnije 

15.kolo            28.mar             Omarska – Karan  6-2  opširnije 

16.kolo            4.apr                Srbac: Sloga – Omarska  2-0  opširnije 

17.kolo            11.apr              Omarska – Lijevče 4-1  opširnije 

18.kolo            18.apr              Doboj: Ozrenski Sokolovi – Omarska 3-2   opširnije 

19.kolo            25.apr              Omarska – Modriča 1-2  opširnije  opširnije 

20.kolo            2.maj               Novi Grad: Sloboda – Omarska 2-0  opširnije 

21.kolo            9.maj               Omarska – Jedinstvo Žeravica 4-2  opširnije 

22.kolo            16.maj             G. Podgradci: Sloga – Omarska 1-0   opširnije

Čuvena sezona 1996-97, sigurno najburnija u poslijeratnoj istoriji našeg kluba. Svi su stali iza kluba, privrednici, navijači i to je bila godina u kojoj se u Omarskoj samo pričalo o klubu.

Faktički nije bilo ni odmora između završetka prethodne i početka nove sezone. Klub je dodatno pojačan. Osim Macure i Prokopića koji su stigli u drugom djelu prethodne sezone, stigli su Kasalović Dragan – Zub, Salamić Veljko, Novak Nenad i golman Kralj. Svi igrači iz prethodne sezone su ostali i time je stvoren veoma jak tim. Trener Perhamov je bio na slatkim mukama. Dovoljno je spomenuti da je u vrhu napada imao Miljevića, Zuba i Kinca, sve trojicu u najboljim godinama.

            Klub se te sezone takodje takmičio u okviru druge lige RS – grupe Prijedor, ambicije su bile najviše, plasman u prvu ligu, ali isto tako i protivnici veoma eminentni: Sloboda iz Novog Grada i Modriča sa daleko većim sredstvima.

            U prvenstvo smo ušli silovito, prvih pet kola, pet pobjeda, gol razlika 21-2. U Modriči smo odigrali neriješeno 0-0 i dočekali derbi jesenjeg dijela prvenstva protiv Slobode iz Novog Grada. Na prepunom gradskom stadionu u Prijedoru, pred oko 3.000 gledalaca, Omarska je slavila 2-1, golovima Stjepanović Dragoslava i Macura Željka i tom pobjedom faktički obezbjedila jesenju titulu. To je vjerovatno najposjećenija utakmica Omarske, možda i ikada. Igrala se na gradskom stadionu u Prijedoru, kao uostalom i sve domaće utakmice te jeseni, jer je čitavu jesen trajala rekonstrukcija travnjaka u Omarskoj.

            Međutim, vec u sledećem kolu čekalo nas je bolno otrežnjenje, faktički nam je poručeno da ipak ne treba da letimo tako visoko. Na utakmici u Žeravici sudija Lazić iz Doboja nas je teško pokradao cijelu utakmicu. Kap je prelila čašu kada je svirao nepostojeći penal za Jedinstvo. Golman Kralj je prvo odbranio penal,  ali ga je sudija ponovio. Potom je domaći napadač  promašio gol, a kada je i taj penal sudija Lazić  ponovio, uslijedila je burna reakcija fudbalera Omarske. Sudija je pretučen, utakmica prekinuta, mi ostali bez tri boda, ali i bez Miljevića i Zrnića  koji su suspendovani na po 6 mjeseci.

            Ipak u poslednjem jesenjem kolu smo se sabrali, po nemogućim vremenskim uslovima savladali Slogu iz Podgradaca i ipak osvojili jesenju titulu.

            Proljeće se uzbuđeno čekalo. U klub se vratio i legendarni Romanić Zoran Sijena, te su ambicije i dalje bile šampionske. Završena je rekonstrukcija terena i Omarska je od kičemske lokve i neuslovnog terena dobila u to vrijeme jedan od najkvalitetnijih terena u Krajini. Dobar teren, dobra ekipa, ambiciozna uprava predvođena Vračar Stojanom – Mačkom i šampionske ambicije su iz nedjelje u nedjelju privlačili dosta gledalaca kako na domaćem terenu, tako i na gostovanjima.

            Počelo je na najbolji mogući način. U prvom kolu na domaćem terenu savladana je Mladost iz Bajinaca sa 11-0. To je i ostala najubjedljivija posleratna pobjeda Omarske. Rezultat je mogao biti  i ubjedljiviji, no svi u ekipi su se utrkivali da namjeste Sijeni gol, ali je on mašio nemoguće. Sve se to vratilo već na sledećoj utakmici kada je Sijena postigao jedini gol protiv Kozare u Prijedoru za pobjedu od 1-0.

            Redale su se pobjede, ali su isto tako bez greške igrali i Modriča i Sloboda iz Novog Grada, i ušlo se u zanimljivu završnicu. Rekao bih zanimljivu i do dana današnjeg sumnjivu završnicu. Omarska je iznenađujuće u Doboju poražena od ekipe Ozrenskih sokolova, a  nakon toga u sledećem kolu u Omarskoj smo pred prepunim tribinama poraženi od Modriče sa 2-1 i time su u prah otišle sve naše ambicije, svi naši snovi o prvoligaškom društvu. Nad tim utakmicama do dana današnjeg stoji oblak sumnje, ali nikada, dakle i 20 godina kasnije se ne zna sa sigurnošću da li je neko profitirao na tim našim porazima.

Posebno je u sjećanju ostala utakmica protiv Modriče. Modriču je predvodio legendarni Nikola Nikić, obema ekipama je odgovarala samo pobjeda, Stadion u Omarskoj nikada nije bio posjećeniji, sve je bilo spremno za veliku feštu, sve , osim dešavanja na terenu. Iako je Sijena postigao fantastičan izjednačajući gol, gosti su slavili sa 2-1. Svi snovi su pali u vodu, na kraju smo završili kao trećeplasirani, a u prvu ligu se plasirala Sloboda iz Novog Grada. Tako je tužno završena najambicioznija sezona našeg kluba.

            Da pomenemo i ostale igrače koji su nosili igru te godine: Radanović, Velaula, Anđić Milenko Lemi, Delić, Vučkovac Ranko Raiz, Rosić Goran Kraćo, Rosić Mile, Zrnić Dragiša, Vučeta Dalibor, Marmat Aco i Malešević Zoran. Iz juniora su polako stasavali u prvi tim Dakic Saša i Anđić Dalibor.

4O4