Sezona 2018/19

Category: Istorija kluba

Predsezona

18.juli  Hambarine: Brdo – Omarska  4-4    opširnije

22.juli  Omarska – Sloga Rakelići   2-3  opširnije

29.juli   Omarska – Rudar juniori   6-1  opširnije

05.avg  Omarska – FSA 3-0  opširnije

Jesen 2018

1.kolo     SUB      11.avgust         Laktaši – Omarska  4-1  opširnije

2.kolo                   19.avgust        Omarska – Proleter  2-0  opširnije

3.kolo    SUB      25. avgust       Sloga Srbac – Omarska  2-0 opširnije

4.kolo                   2.sept             Omarska – Sloga Trn  4-3  opširnije

5.kolo     SUB      8.sept             Borac Šamac – Omarska  3-1  opširnije

6.kolo     SUB     15.sept          Karanovac – Omarska 3-1 opširnije

7.kolo                   23.sept        Omarska – Sloga Doboj  0-3 pf  opširnije 

8.kolo     SUB     29.sept          Sloboda Novi Grad – Omarska  3-2  opširnije

9.kolo                   7.okt            Omarska – Mladost Donja Slatina  0-0  opširnije

10.kolo                 14.okt            Dubrave – Omarska  2-1  opširnije

11.kolo                 21.okt            Omarska – Jedinstvo  2-4  opširnije

12.kolo    SUB    27.okt            Ljubić – Omarska 1-2  opširnije

13.kolo                 4.nov            Omarska – Polet 1926 8-0  opširnije 

14.kolo                 11.nov          Vranjak – Omarska 2-3  opširnije

15.kolo                 18.nov          Omarska – Ozren 8-0 opširnije

Pripreme

11.februar         Banjaluka: Omarska – Bratstvo  1-5  opširnije

16.februar         Banjaluka: Borac juniori – Omarska 0- 2  opširnije

23.februar         Banjaluka: Omarska – Lauš   7-1  opširnije 

4.mart                Omarska – Bratstvo   1-2   opširnije

Proljeće

16.kolo            10.mart           Omarska – Laktaši 3-1  opširnije

17.kolo SUB   16.mart           Teslić: Proleter – Omarska  2-2   opširnije 

18.kolo            24.mart           Omarska – Sloga Srbac  3-1  opširnije 

19.kolo SUB   30.mart           Trn: Sloga – Omarska  1-0  opširnije

20.kolo SRI      3.april            Omarska – Borac Šamac  2-4  opširnije 

21.kolo              7.april            Omarska – Karanovac   4-1   opširnije

22.kolo SUB   13.april            Doboj: Sloga – Omarska  1-0  opširnije

23.kolo            21.april            Omarska – Sloboda Novi Grad  4-3  opširnije

KupRs 1 kolo  25.apriil          Busnovi: Brzi – Omarska 2-2 (4-2) pen  opširnije

24.kolo SUB   27.april            D. Slatina:Mladost–Omarska  3-1   opširnije

25.kolo              5.maj             Omarska – Dubrave  1-2   opširnije

26.kolo            12.maj             Žeravica:Jedinstvo-Omarska  4-1  opširnije

27.kolo            19.maj             Omarska – Ljubić   0-5  opširnije

28.kolo            26.maj             Brod: Polet 1926 – Omarska  1-5  opširnije

29.kolo              2.juni             Omarska – Vranjak  4-0  opširnije

30.kolo              9.juni             Petrovo: Ozren – Omarska  1-6  opširnije

Jedna veoma turbulentna sezona. Počela je katastrofalno, ali je završena sasvim zadovoljavajuće, čak se može reći uspješno, jer je Omarska na kraju zauzela osmo mjesto, a afirmisani su neki novi mladi igrači, posebno Stojnić i Delić, dok je Branko Rosić eksplodirao i obilježio kompletnu sezonu. 

            Omarska je nastavila sa svojom filozofijom, oslanjanjem na vlastite snage i sa veoma malo promjena. U ljetnjem prelaznom roku klub su napustili Rosić Đorđe (Rudar) i Nišević Nemanja (Sloga Rakelići), a nakon prvog kola na treninge nisu dolazili Romanić Dejan i Dragan zbog privatnh obaveza, ali i nezadovoljstva na turnirima malog fudbala. Dva fudbalera od kojih se očekivalo da takođe eksplodiraju ove godine, ali koji su nažalost propustili kompletnu sezonu. Stoga se otvorio prostor za talentovanog Duška Stojnića koji je zaigrao od drugog kola i posebno Milana Delića, koji se priključio prvom timu posle desetog kola i značajno doprineo buđenju ekipe. Osim njih dvojice debitovali su i kadeti Radanović Dario i Jokić Stefan, a kao jedino pojačanje doveden je povratnik Milinković Dušan iz Slobode.

            Uprava je ostala ista na čelu sa Svetom Kreceljom, a kao trener je nastavio da radi Milenko Vuleta. Gro ekipe je ostao isti. Na golu je uglavnom stajao iskusni Jokić Mladen, a po potrebi ga je mjenjao Drinić Nikola. Odbranom je komandovao Romanić Bojan, a standardni su bili: Anđić, Višić, Nišević Dejan, te po potrebi Pađan, Jokić Marko i Milinković. U sredini terena su gospodarili iskusni Grahovac, Zdjelar, Romanić Darko i Panić, a pomagali su Vučenović i Radanović Mario. Napad su predvodili Krecelj i Rosić Branko koji je u potpunosti sazrio i preuzimao sve veću odgovornost. Njih dvojica su i bili najbolji strijelci ekipe u jesenjoj polusezoni sa po 8 golova. Osim njih dvojice u napadu su igrali i Hrvaćanin i Pušac Milan.

            Prvenstvo je ove godine bilo mnogo uzbudljivije i liga mnogo teža. Naime, pred početak prvenstva FSRS je donio odluku o smanjenju prve lige, što se odrazilo i na našu ligu, pa je postojala mogućnost da na kraju ispadnu čak 4 ekipe. Zbog toga su se mnogi klubovi pojačali pred početak sezone i mnogo ozbiljnije ušli u prvenstvo. Sa druge strane, više klubova je istaklo ambicije za plasman u viši  rang, ali su se na kraju kao favoriti izdvojili Borac iz Šamca i Jedinstvo iz Žeravice.

            Već u prvom kolu Omarska je poražena u Laktašima sa 4-1, iako je 60 minuta imala igrača više. Već tada je bilo vidljivo da pripreme nisu urađene najbolje i da u ekipi ne štima sve kako bi trebalo. Ipak, u drugom kolu kod kuće smo rutinski savladali Proleter iz Teslića sa 2-0, pa nije bilo mjesta za paniku. Uslijedio je poraz u Srpcu 2-0, pa urnebesna pobjeda protiv Sloge iz Trna 4-3. Sloga je vodila dva puta, ali je Omarska uspjela u samom finišu preokrenuti rezultat i osvojiti sva tri boda. Po dva gola su dali Krecelj i Hrvaćanin. Međutim, nakon te pobjede nastupila je kriza.

            Prvo smo dva puta poraženi na gostovanjima u Šamcu i Karanovcu sa po 3-1, a potom smo u sedmom kolu dočekali Slogu iz Doboja. Sudija Vukota je imao nekoliko diskutabilnih odluka na štetu Omarske, te mu je u 23. minutu Romanić Darko istrgnuo pištaljku iz usta i bacio. Vukota je signalizirao da ga je tom prilikom Darko i udario (mada se to na snimku ne vidi) te je prekinuo utakmicu. Omarska je tako tu utakmicu izgubila sa 3:0 službenim rezultatom, te ostala do kraja polusezone bez Romanić Darke i nastavila seriju od čak 7 utakmica bez pobjede.

            Redali su se porazi u Novom Gradu, Dubravama, te kod kuće remi bez golova protiv Mladosti iz Slatine i poraz protiv Jedinstva iz Žeravice. Ipak, kako su se porazi redali, svi u klubu su postajali svjesniji teške situacije, te su mobilisane sve snage, igrači su počeli redovnije i ozbiljnije trenirati, priključena je većina kadeta i posebno treba izdvojiti mladog Delić Milana koji je nakon kažnjavanja Romanić Darke, morao od prve minute u seniorskoj konkurenciji preuzeti veliku odgovornost i koji je svojom požrtvovanošću, borbenošću, ali i znanjem uticao na kompletnu ekipu da se trgne i da počne bolje igrati.

            U dvanaestom kolu smo napokon pobjedili u gostima i to protiv favorizovanog Ljubića. Slavili smo 2-1 golovima Rosića i Krecelja. Ekipa je ušla u formu i u sledećem kolu katastrofalno porazila Polet 1926 iz Broda sa čak 8-0. Nastavili smo sa pobjedama, pa je Omarska u sledećem kolu kao gost savladala i Vranjak sa 3-2, a potom jesenju polusezonu okončala još jednom ubjedljivom pobjedom od 8-0 protiv fenjeraša Ozrena. Zahvaljujući seriji do 4 pobjede u finišu prvenstva, Omarska je pobjegla sa dna i jesenju polusezonu završila na desetom mjestu sa 19 bodova.

 

            Zimske pripreme su odrađene nešto bolje nego ljetne, ali su Omarsku zadesila dva velika peha. Povrijedili su se Hrvaćanin i mlad Delić i propustili nastavak sezone. Milinković je otišao u inostranstvo, a ekipu je pojačao Lajić Predrag koji je došao iz Rudara. Može se reći da je pojačanje bio i Darko Romanić koji je odležao kaznu od 8 utakmica, ali je i on propustio 4 utakmice zbog povrede. Iz juniora su priključeni Lončar Darko i Timarac Nikola. Sve u svemu ekipe otprilike istog kvaliteta kao i u jesenjem dijelu, ali spremnija i sa još boljim Rosić Brankom.

 

            Već u prvom kolu furioznom igrom savladani su Laktaši sa 3-1, a trebalo je biti mnogo ubjedljivije. Nakon toga je Omarska remizirala u Tesliću (2-2),  s tim da je Romanić Darko promašio penal u finišu utakmice. Kod kuće je savladana Sloga iz Srpca sa 3-1 , a potom je uslijedio neugodan poraz u Trnu 1-0 protiv slabašne Sloge i to je bila najava krize. Poraženi smo protiv Borca iz Šamca sa 4-2 i u Doboju od Sloge sa 1-0, kod kuće smo savladali Karanovac 4-1 i slobodu iz Novog Grada sa 4-3. Međutim, upravo su te utakmice ukazale na probleme u ekipi. Ulazili smo sjajno u obe utakmice, vodili sa 4-0,  a potom padali i dopuštali protivnicima da se potpuno vrate u meč. To se posebno vidjelo u duelu sa Slobodom, gdje je malo falilo da gosti naprave potpuni preokret. Protiv Slobode smo se provukli, ali uslijedila je kriza i serija od 4 poraza. Posebno je zabolio ubjedljiv poraz kod kuće protiv Ljubića od čak 5-0, a jedinu dobru utakmicu u ovom periodu smo odigrali na gostovanju kod šampiona u Žeravici. Odigrali smo sjajno, ali nismo imali sreće, poraženi smo sa 2-1,  a nakon utakmice ponajbolji igrač Omarske Vedran Panić se pokoškao sa protivničkim igračima, te je kažnjen sa čak 8 utakmica neigranja, tako da smo ostali bez Panića u finišu sezone.

            Da zlo bude gore, počeli su se dešavati sumnjivi rezultati, ekipe koje su bile viđene za ispadanje su počele redom pobjeđivati, pa je Omarska čak došla u situaciju da strijepi za opstanak pred poslednja tri kola.  U tom momentu su nam samo sve tri pobjede garantovale opstanak.

            Na našu sreću u poslednja tri kola igrali smo sa tri najslabije ekipe u ligi, koje su na kraju i ispale u niži rang, a raspucao se Branko Rosić. U poslednja tri kola savladali smo Polet 5-1, Vranjak 4-0 i Ozren sa 6-1, a Rosić je u te tri utakmice postigao čak 9 golova. Na kraju smo sezonu završili na osmom mjestu, gdje nam je realno po kvalitetu ove godine i bilo mjesto.

           

            Što se tiče indvidualnog učinka, sezonu je obilježio Branko Rosić. Srušio je mnoge rekorde. Branko je MVP prvenstva sa 192,5 bodova iz 28 utakmica. Takođe je i igrač Omarske sa najboljim prosjekom (6,88), a i prvi je strijelac Omarske sa 26 golova. I ne samo to. Branko je sa 26 golova srušio rekord po broju postignutih golova u jednoj sezoni posle rata. Do sada je rekord držao Miljević sa 25 golova u sezoni 2001/02 (istina u trećoj ligi, ali i u ligi sa 14 klubova). Osim toga, Branko je prvi igrač nakon sezone 2007/08 koji je najbolji u sve tri kategorije (MVP, prosjek, golovi). Te 2007/08 to je ostvario takođe Miljević. Treba li reći da je Miljević kum Branku. Ipak, i dalje je neprikosnoven Svetozar Krecelj sa 40 postignutih golova u sezoni 1978/79.

4O4