Analiza:Jesen 2022

Category: Vijesti

Druga prvoligaška sezona za FK Omarsku je bila mnogo turbulentnija i teža nego debitantska. Reklo bi se očekivano. Ekipa je u principu ostala u istom sastavu kao i ekipa koja je završila prethodnu sezonu, a kao pojačanja su došli iskusni Rastoka Marinko i mladi Jovičić Dragoslav. Međutim, već u pripremnom periodu se vidjelo da nešto ne štima. Nije se treniralo kao prošle godine i to se vidjelo na pripremnim utakmicama. Omarska je ubjedljivo poražena u svim pripremnim utakmicama (od Čelinca 3-0, Jedinstva iz Žeravice sa 3-1, Željezničara ST sa čak 6-1 i u generalci od Slobode iz Mrkonjić Grada sa 4-1)

Što se tiče sastava, ekipu je sa klupe na početku i dalje vodio Vuleta Milenko. Na golu je bio Jokić Mladen, a mjenjao ga je Begović. U odbrani su nastupali: Romanić Bojan, Romanić Dragan, Stojnić, Anđić, Ratković Mario, Lajić, Jovičić, Nišević i Marko Jokić. U sredini terena su igrali: Grahovac. Romanić Darko, Šunić, Vračar i Zdjelar. A u napadu smo bili najubojitii: Jaćimović, Rastoka, Panić, Krecelj, te Lukas Gavranović i Stević na početku prvenstva. Posebno treba izdvojiti malde Stojnića i Šunića koji su u potpunosti stasali za prvoligaška nadmetanja, te Marića, Ćupa i Davida Jaćimovića koji su od ove sezone priključeni prvom timu.

Sa puno zebnje smo ušli u prvenstvo, a ispostavilo se i sa pravom. U prvom kolu smo kod kuće poraženi sa 1-0 od ambiciozne ekipe Zvijezde 09, a već u drugom kolu smo doživjeli težak i neugodan poraz na gostovanju u Janji. Prosječna ekipa Podrinja je slavila sa čak 5-1 i uprava je bila prinuđena da donese jednu tešku odluku, vjerovatno najtežu u istoriji kluba, otpušten je trener Vuleta Milenko. Jednostavno, bila je evidentna kriza treninga, odnosa, i što je najvažnije rezultata. Ekipu je nakon toga preuzeo  Jelisavac Zlatko kome je u ulozi trener-igrač pomagao Krecelj Anando, a kasnije i iskusni Lazo Jovanić iz Laktaša.

Bili su to veoma teški trenuci za klub. Loši rezultati, mnogo kritika od strane navijača, ali uprava, treneri i igrači su zauzeli jedini ispravan put. Radilo se mnogo bolje, u tišini, jer smo znali da je to jedini put za izlazak iz krize i da će rezultati kasnije doći. Imala je Omarska i mnogo kadrovskih problema, nakon dva kola Stević je prešao u Brdo, a zbog raznoraznih problema (povrede, poslovne obaveze, kartoni…)  ostali smo vremenom i bez Romanić Bojana, Romanić Dragana i Lukasa, a jedno vrijeme i bez Vračara, Anđića i Panića.

Bilo kako bilo, prvenstvo je nastavljeno. U trećem kolu Sloboda iz Novog grada je sa 3-1 slavila u Omarskoj, uz mnogo kritike na račun glavnog sudije Maksimoviće, a onda u četvrtom kolu Omarska je gostovala u Modriči i golom Rastoke slavila sa 1-0 , te tako došla do prvih bodova.  Svi su tada mislili da je kriza prebrođena i da će odmah uslijediti bolji rezultati, posebno jer su slijedile dvije utakmice kod kuće. Međutim, sa Slavijom je Omarska odigrala neriješeno 2-2 (iako je Salvija vodila 2-0), a  potom je uslijedio i bolan poraz protiv Kozare iz Gradiške 2-1. Težak period je završen sa tri ubjedljiva poraza, 6-0  od lidera Krupe, 8-4 od ekipe Laktaša u Omarskoj, te 3-1 na gostovanju kod Tekstilca u Derventi.

Sve u svemu, nakon polovine prvenstva, Omarska je sa samo 4 boda bila na pretposlednjem mjestu  u veoma teškoj situaciji. Ekipu je tada pojačao  Luka Banović, koji je ranije nastupao za Krupu, a  stigao je kao slobodan igrač i pokazao se kao zaista pravo pojačanje na pozicije štopera. U drugoj polovini jesenje polusezone Omarska je imala i lakši raspored, pa su počeli i bolji rezultata.

U desetom kolu je kod kuće savladana kvalitetna ekipe Sutjeske sa 2-1, a potom je Omarska osvojila bod na gostovanju u Vojkovićima kod Famosa, bilo je 1-1. U dvanaestom kolu Omarska je po prvi put dočekala još jednog velikana, Radnika iz Bijeljine, a nakon uzbuidljive utakmice konačan rezultat je bio 1-1.

Do kraj polusezone, Omarska je igrala takođe odlično, sve bolje i bolje, osim na dva gostovanja, u Prnjavoru i Mrkonjić Gradu. U Prnjavoru je Ljubić lako slavio sa 2-0, a  potom je  Omarska takođe veoma lako svladala Drinu iz Zvornika sa 3-0.

Posebno se treba izdvojiti utakmica u Banjaluci. Omarska je protiv Željezničara odigrala odličnu utakmicu uz veliku podršku brojnih navijača. Iako je isključen Vedran Panić i iako je bilo mnogo protesta na sudijske odluke, Omarska je na kraju slavila sa 2-1 i napravila sjajnu uvertiru za duel sa Rudarom.

Utakmica sa Rudarom (prva  prvenstvena u istoriji) je predstavljala pravi praznik fudbala. U veličanstvenoj atmosferi Omarska je pobjedila 1-0 golom Milana Vračara za veliko slavlje domaćih igrača i bnavijača. Što je najvažnije, Tribine su bile prepune, domaćih i gostujućih navijača, bez ijednog incidenta.

U poslednjem kolu, istrošena i desetkovana Omarska nije imala snage za ozbiljniji otpor i pretrpjela je težak poraz na gostovanju u Mrkonjić Gradu sa 6-1.

Sve u svemu, na kraju još jedna uspješna polusezona, Omarska je polusezonu završila na jedanaestom mjestu sa 18 bodova, pet više od zone ipadanja i sa lakšim rasporedom na proljeće.

Što se tiče individualnog učinka. Ukupno je nastupilo 24 igrača, a najviše, po 16 utakmica su odigrali Jokić Mladen i Stojnić Duško, s tim da je najviši zbir ocjena (101) skupio Jokić Mladen. Najbolji prosjek ocjena je imao Luka Banović koji je odigrao 9 utakmica i zabilježio prosjek od 6,55, a najbolji strijelac ekipe je bio Rastoka Marinko sa 7 postignutih golova. Očigledno je da se pogodilo sa pojačanjima.

Što se tiče infrastrukture, odrađeni su ogromni radovi na psotavljanju novog modernog sistema za navodnjavanje. Večina posla je odrađena i preostali su još smao završni radovi.

Tags:  

4O4