Najava: Drina Zvornik – Omarska

Category: Najava

Zvornik: Drina – Omarska

Subota. 13.novembar u 13:00

Nakon neugodnog poraza protiv ekipe Zvijezde 09, pred Omarskom je još jedno izazovno gostovanje, kod ekipe Drine u Zvorniku. Prilika je to da Omarska popravi loš utisak iz Bijeljine i sigurni smo da hoće, jer po svemu sudeći napokon putujemo kompletni na ovo teško gostovanje. Ne tražimo izgovore, ali Omarska je zaista prošla kroz jedan težak period. Protiv Igmana je izostalo devet prvotimaca, protiv Slobode 7, protiv Zvijezde pet, ali hvala Bogu, pa su povrede i bolesti napokon ostale iza većine prvotimaca, tako da će trener Vuleta na utakmici protiv Drine moći računati skoro na sve igrače (osim Zdjelara i Pušca).

Sve se to odrazilo i na treninge na kojima se ponovo radi vrijedno i žestoko tako da svi sa nestrpljenjem očekujemo utakmicu sa Drinom. Svima je u cilju da dobro odigramo još ove dvije preostale utakmice i da  potpuno zadovoljni odemo na zimsku pauzu.

Omarsku čeka težak zadatak jer je Drina stabilan prvoligaš, ekipa koja je nastupala i u Premijer ligi BiH, klub svijetle tradicije. Drina ove godine igra promjenjivo, ali je nesporno da se radi o kvalitetnoj ekipi koja je blagi favorit na domaćem terenu. U dosadašnjem dijelu prvenstva Drina je zabilježila pet pobjeda i sedam poraza, te se nalazi u sigurnoj sredini tabele.

Utakmica se igra u subotu sa početkom od 13:00 časova, a glavni sudija je Vukojević Darko iz Doboja. Plava ekspedicija na put u Zvornik kreće već u petak popodne.

Predstavljamo Drinu

FK Drina osnovan je 1. avgusta 1945 i bio je prva sportska organizacija formirana u gradu poslije rata. Inicijativni sastanak održan je na fudbalskom igralištu (približno ista lokacija na kojoj se i sada nalazi), a prisustovali su mu: Nikola Mastilica, Branko Čizmar, Đorđo Tomić, Zijo Sarajlić, Feta Sabirović, Boško Kovačević, Džemko Alijagić i kapetan Jugoslovenske armije Prokica Žigić. Nakon rasprave o potrebi osnivanja kluba i obezbjeđenja najnužnije opreme, kao i o davanju imena klubu (da li Zlatica ili Drina), dogovoreno je da klub dobije ime Drina i da se za prvog predsjednika izabere Nikola Mastilica.

U prvoj godini postojanja Drina nije bila uključena u takmičarsko – registrovani sport, već je igrala samo prijateljske utakmice sa klubovima iz susjednih gradova i obližnjih vojnih jedinica. Prvu utakmicu Drina je odigrala u Ljuboviji sa domaćim timom i pobjedila sa 3:1. Prva utakmica Zvorničana o kojoj je štampa pisala odigrana je 17. marta 1946.godine u Tuzli između Slobode i Drine, i bila je to, najvjerovatnije, prva prvenstvena utakmica fudbalera iz Zvornika. Pobjedila je Sloboda sa 9:1. U prvim poslijeratnim godinama Drina je najveći uspjeh postigla 1949 i 1952 godine, kada osvaja prvenstvo Tuzlanskog podsaveza i razigrava za ulazak u Republičku ligu sa prvakom dobojskog (1949) i banjalučkog (1952) podsaveza.

Godine 1952 Drina je izborila ulazak u Republičku ligu razigravajući sa fudbalerima iz Prijedora (u Zvorniku pobjeda od 3:1, i poraz u Prijedoru od 2:1), ali u ovom rangu takmičenja nije odigrala ni jednu utakmicu, jer je iste godine rasformirana Republička liga.

Drina se u Republičku ligu vraća tek 1974. godine u kojoj se uspješno i stabilno takmičila sve do ukidanja te lige 1988. godine, kada su se plasirali u novoformiranu Međurepubličku ligu SFRJ – grupa sjever., te se u toj ligi takmičila sve do početka rata.

Po raspadu Jugoslavije osnovan je 1992 Fudbalski savez Republike Srpske, koji je u sezoni 1995/96 organizovao prvo takmičenje u fudbalu na teritoriji Republike Srpske. Drina je bila učesnik Prve lige Republike Srpske 1995/96. Igrala je u Grupi Istok ali je na kraju sezone zauzela pretposlednje mjesto i ispala u Drugu ligu. Posle samo jedne sezone Drina se kao prvak Druge lige grupa Bijeljina vraća u Prvu ligu 1997/98., ali ponovo ispada 1999/00. Vratila se 2002/03. gdje je ostala do danas.

U sezoni 2009/10. Drina je osvajanjem prvog mjesta u Prvoj ligi Republike Srpske postigla svoj do danas najveći uspeh plasirajući se u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Ipak, u Premijer ligi se nije dugo zadržala, jer se nakon samo jedne sezone provedene u njoj ponovo vratila u Prvu ligu RS. Poslije ispadanja iz Premijer lige BiH Drina preživljava teške trenutke uz velike finansijske probleme. Ekipa se uglavnom bori za opstanak a nakon brojnih odlazaka fudbalera tim uglavnom sačinjavaju igrači koji su donedavno igrali u juniorskoj ekipi. Ipak, iako vidno podmlađena ekipa, Drina bilježi izvanredne rezultate i nakon kratkog vremena Zvorničani ponovo osvajaju prvo mjesto u sezoni 2013/14. i tako po drugi put podižu pehar namijenjen najboljoj ekipi u RS a istovremeno ostvaruju i plasman u Premijer ligu BiH. Ovaj put se Drina uspjela zadržati dvije sezone u Premijer ligi, a od sezone 2016/17 se ponovo takmiči u Prvoj ligi RS iz koje takođe ispada nakon dvije sezone, ali se zajedno sa Leotarom u sezoni 2019/20 ekspresno vraća u Prvu ligu RS .

Tags:  

4O4