Najava: Omarska – Drina Zvornik

Category: Najava

Omarska – Drina  Zvornik

Subota. 21.maj u 15:00

U subotu će se Omarska oprostiti od svojih navijača za ovu sezonu. U goste dolazi ekipa Drine iz Zvornika, ekipa koja se nalazi u samom vrhu. kada se gleda samo proljećni dio sezone. Drina je loše počela prvenstvo, ali je u toku zimske pauze vratila neke provjerene igrače i to je donijelo odlične rezultate u proljetnom dijelu prvenstva, tako da je izvjesno da će Drina prvenstvo završiti na šestoj poziciji.

Omarska je proljeće odigrala lošije nego jesen, a osnovni razlog su brojni izostanci zbog povreda, kartona, obaveza. Neće biti Omarska kompletna ni na ovoj utakmici, ali u poslednjim utakmicama Omarska je pokazala srce i dokazala da se i bez nekoliko igrača može nositi i sa kvalitetnijim ekipama.

Biće ovo sigurno još jedna fudbalska ljepotica jer Omarska se bori da prvenstvo završi u gornjem dijelu tabele, a prilika je i da se klub zahvali vjernim navijačima, pa će se nakon utakmici za upriličiti skromna proslava po principu kobasice + pivo uz druženje uprave, igrača, sponzora i navijača, jer sve u svemu bila je ovo jedna prelijepa sezona i prelijepa sportska priča.

Predstavljamo Drinu

FK Drina osnovan je 1. avgusta 1945 i bio je prva sportska organizacija formirana u gradu poslije rata. Inicijativni sastanak održan je na fudbalskom igralištu (približno ista lokacija na kojoj se i sada nalazi), a prisustovali su mu: Nikola Mastilica, Branko Čizmar, Đorđo Tomić, Zijo Sarajlić, Feta Sabirović, Boško Kovačević, Džemko Alijagić i kapetan Jugoslovenske armije Prokica Žigić. Nakon rasprave o potrebi osnivanja kluba i obezbjeđenja najnužnije opreme, kao i o davanju imena klubu (da li Zlatica ili Drina), dogovoreno je da klub dobije ime Drina i da se za prvog predsjednika izabere Nikola Mastilica.

U prvoj godini postojanja Drina nije bila uključena u takmičarsko – registrovani sport, već je igrala samo prijateljske utakmice sa klubovima iz susjednih gradova i obližnjih vojnih jedinica. Prvu utakmicu Drina je odigrala u Ljuboviji sa domaćim timom i pobjedila sa 3:1. Prva utakmica Zvorničana o kojoj je štampa pisala odigrana je 17. marta 1946.godine u Tuzli između Slobode i Drine, i bila je to, najvjerovatnije, prva prvenstvena utakmica fudbalera iz Zvornika. Pobjedila je Sloboda sa 9:1. U prvim poslijeratnim godinama Drina je najveći uspjeh postigla 1949 i 1952 godine, kada osvaja prvenstvo Tuzlanskog podsaveza i razigrava za ulazak u Republičku ligu sa prvakom dobojskog (1949) i banjalučkog (1952) podsaveza.

Godine 1952 Drina je izborila ulazak u Republičku ligu razigravajući sa fudbalerima iz Prijedora (u Zvorniku pobjeda od 3:1, i poraz u Prijedoru od 2:1), ali u ovom rangu takmičenja nije odigrala ni jednu utakmicu, jer je iste godine rasformirana Republička liga.

Drina se u Republičku ligu vraća tek 1974. godine u kojoj se uspješno i stabilno takmičila sve do ukidanja te lige 1988. godine, kada su se plasirali u novoformiranu Međurepubličku ligu SFRJ – grupa sjever., te se u toj ligi takmičila sve do početka rata.

Po raspadu Jugoslavije osnovan je 1992 Fudbalski savez Republike Srpske, koji je u sezoni 1995/96 organizovao prvo takmičenje u fudbalu na teritoriji Republike Srpske. Drina je bila učesnik Prve lige Republike Srpske 1995/96. Igrala je u Grupi Istok ali je na kraju sezone zauzela pretposlednje mjesto i ispala u Drugu ligu. Posle samo jedne sezone Drina se kao prvak Druge lige grupa Bijeljina vraća u Prvu ligu 1997/98., ali ponovo ispada 1999/00. Vratila se 2002/03. gdje je ostala do danas.

U sezoni 2009/10. Drina je osvajanjem prvog mjesta u Prvoj ligi Republike Srpske postigla svoj do danas najveći uspeh plasirajući se u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Ipak, u Premijer ligi se nije dugo zadržala, jer se nakon samo jedne sezone provedene u njoj ponovo vratila u Prvu ligu RS. Poslije ispadanja iz Premijer lige BiH Drina preživljava teške trenutke uz velike finansijske probleme. Ekipa se uglavnom bori za opstanak a nakon brojnih odlazaka fudbalera tim uglavnom sačinjavaju igrači koji su donedavno igrali u juniorskoj ekipi. Ipak, iako vidno podmlađena ekipa, Drina bilježi izvanredne rezultate i nakon kratkog vremena Zvorničani ponovo osvajaju prvo mjesto u sezoni 2013/14. i tako po drugi put podižu pehar namijenjen najboljoj ekipi u RS a istovremeno ostvaruju i plasman u Premijer ligu BiH. Ovaj put se Drina uspjela zadržati dvije sezone u Premijer ligi, a od sezone 2016/17 se ponovo takmiči u Prvoj ligi RS iz koje takođe ispada nakon dvije sezone, ali se zajedno sa Leotarom u sezoni 2019/20 ekspresno vraća u Prvu ligu RS .

Tags:  

4O4