Najava: Zvijezda 09 – Omarska

Category: Najava

Zvijezda 09  – Omarska 

Ugljevik, 

Subota, 11. mart u 14:00

Nakon sedam dana odlaganja, nastavlja se šampionat u okviru Prve lie Republike Srpske. U okviru prvog proljetnog kola Omarska gostuje kod ekipe Zvijezde 09, koja svoje domaće utakmice igra na stadionu u Ugljeviku.

Pred Omarskom je jedno od najtežih gostovanja kod veoma ambiciozne ekipe. Zvijezda se nije odrekla šampionskih ambicija, dovedena su određana pojačanja, a kao najzvučnije pojačanje doveden je novi šef stručnog štaba, Toni Karačić, trener sa premijerligaškim iskustvom, što dovoljno govori o ambicijama Zvijezde 09.

Što se tiče Omarske, došli su iskusni Kopanja Nikola, talentovani golman Vujičić Luka i mladi Trkulja David, a klub su napustili Romanić Dragan, Lukas Gavranović, Timarac Nikola i klupska legenda Nišević Dejan. Radilo se vrijedno u zimskom periodu i opšti utisak je da je ekipa spremnija i uigranija nego jesenas, ali ipak jedino je mjerodavan teren, pa ćemo već u subotu vidjeti koliko Omarska može u ovom trenutku. Nadamo se puno.

Međusobni susreti

2021/22                1-5      1-1

2022/23                0-1

Predstavljamo Zvijezdu 09

Fudbalski klub “Zvijezda Brgule” osnovan je 14. januara 1980. godine na čelu sa Perom Stanišićem. Ime je dobio po šumovitoj planini Zvijezdi. Igrali su na novom seoskom stadionu Borovača. Takmičenje su započeli u Opštinskoj ligi Ilijaš, a kasnije prešli u Opštinsku ligu Visoko. Krajem rata klub je rasformiran.

Fudbalski klub “Zvijezda 09” je osnovan 2009. godine u Etno Selu “Stanišići” u Bijeljini. Klub je zapravo prenesen iz sela Brgule, opština Vareš, gdje je postojao prije raspada Jugoslavije i rata u BiH pod imenom FK “Zvijezda Brgule”.

Zvijezda je domaće utakmice igrala na stadionu FK Napretka iz Dijelova, sve do kraja sezone 2011/12. 2012. godine započeti su radovi na izgradnji novog stadiona u kompleksu Etno sela Stanišići. Radovi na terenu, pomoćnom terenu, tribinama, svlačionicama i ogradi završeni su do septembra 2013. godine, a Zvijezda je prvi put poslije rata ponovo zaigrala na svom stadion. Projektovan je po fifinim standardima, dimenzija 68×100 m, sa kvalitetno pripremljenim travnatim terenom i sistemom za navodnjavanje. Svlačionice i prateća oprema omogućuju izuzetno povoljne uslove za pripreme fudbalskih ekipa.

Klub je od početka takmičenja u okviru fudbalskog saveza Srpske brzo napredovao kroz rangove takmičenja. U sezoni 2015/16. Zvijezda se po prvi put plasirala u Prvu ligu Republike Srpske, a u sezoni 2017/18. stigla je do najvišeg ranga takmičenja Premijer lige Bosne i Hercegovine, te u svom debitantskom nastupu izborila opstanak, osvojivši deveto mjesto na tabeli. Ipak, u sledećoj sezoni Zvijezda 09 nije uspjela izboriti opstanak i vratila se u prvu ligu RS.

Inače, Zvijezda 09 je klub Borisa Stanišića, koji je poznat i kao vlasnik Etno sela Stanišići kod Bijeljine. Boris je prije rata igrao za Zvijezdu Brgule, a nakon rata je izbjegao u Bijeljinu gdje je ostvario svoj san, izgradio velelepno etno selo, a osim toga osnovao je i Fudbalski klub koji faktički nastavlja tradiciju FK Zvijezda iz Brgula.

Puno se ulaže i u omladinski fudbal. Tako su juniori Zvijezde 09 u sezoni 2020/21 osvojili titulu prvaka BiH, pa su se takmičili u juniorskoj Ligi šampiona. Nakon dvije uzbudljive utakmice eliminisani su od strane turskog prvaka Gaziantepspora.

4O4