Najava: Omarska – Igman

Category: Vijesti

Kup  BiH – Osmina finala

Omarska – Igman Konjic

Srijeda, 27.oktobar u 14:30

Nakon neugodnog poraza u Derventi i primljenog gola u sudijskoj nadoknadi, u srijedu nas očekuje istorijska utakmica osmine finala
Kupa BiH i možda najveća utakmica u istoriji kluba.
Nakon velike pobjede u Kupu protiv Rudar Prijedora žrijeb nas je spojio sa veoma kvalitetnom ekipom Igmana iz Konjica. Ekipa Igmana je član Prve lige Federacije i trenutno zauzima drugo mjesto sa samo jednim porazom u sezoni, što govori da se radi o veoma teškom protivniku sa visokim ambicijama i u Kupu BiH. Radi se o veoma iskusnoj ekipi sačinjenoj od igrača sa premijerligaškim i internacionalnim iskustvom i ekipi koja je u odličnoj formi jer ima šest utakmica bez poraza. Svi se nadamo da će ovaj niz Igmana biti prekinut na našem stadionu, koji je okarakterisan od mnogih igrača kao najvrući teren u Prvoj Ligi Republike Srpske. U našem mjestu vlada velika euforija pred ovaj meč jer je ulog zaista velik, plasman među osam najboljih ekipa u Bosni i Hercegovini.  Svi vjeruje da će ekipa Igmana pasti pred prepunim stadionom i da ćemo izboriti plasman u četvrtinu finala Kupa BiH.
Što se tiče sastava, nekoliko igrača ima problema sa sitnim povredama ali se nadamo da će se oporaviti do srijede. Ova utakmica je izazvala veliku pažnju sportske javnosti, pa i ovaj put očekujemo odličnu posjetu na našem stadionu. Ovim putem pozivamo sve naše navijače da prisustvuju ovoj odličnoj utakmici i uz sjajno navijanje pomognu našoj ekipi da nastavi pozitivan niz na domaćem terenu i ostvari istorijski rezultat u Kupu BiH.

Nažalost, kao šok iz vedra neba je sve u klubu zatekla informacija da je čak 5 fudbalera našeg kluba bilo pozitivno na COVID-19, na testiranju dna prije utakmice. Uslijed čega će Omarska veoma oslabljena dočekati goste iz Konjica. Ipak, na muci se poznaju junaci, nema vremena za jadikovke, moramo se skupiti i odigrati najbolje što možemo i pokazati da smo jači od svih nedaća.

Utakmica se igra u srijedu sa početkom u 14:30, a glavni sudija je Musić Admir iz Sarajeva, premijerligaški sudija.
Ekipi Igmana koja sutra stiže na noćenje, Želimo dobrodošlicu i ugodan boravak u Omarskoj.

Predstavljamo Igman

Osnovan je 1920. godine. Od 1977. od 1986. godine Igman se natjecao u Republičkoj, a od 1986. u Međurepubličkoj ligi.

Jedna od najboljih generacija Fudbalskog kluba Igman svakako je ona koja se početkom osamdesetih godina prošlog vijeka takmičila u Republičkoj ligi BiH u okviru Jugoslavije. Po riječima Miralema Padalovića Lale najboljeg strijelca konjičkog fudbala u njegovoj istoriji ovu izuzetnu generaciju je kao trener vodio legendarni Faruk Hadžimešić po mogima jedan od najboljih trenera Igmana u istoriji, a bila je sastavljena uglavnom od domaćih igrača.

U ekipi su igrali Dragan Jakovljević Pale, Davor Jozić i Jerko Tipurić koji su nastupali i za reprezentaciju bivše nam države i koji su imali i impresivnu inostranu karijeru, kao i Mita Šahinović i Dragan Kunić.

Ta izvanredna ekipa u Republičkoj ligi postizala je dobre rezultate i plasirala se u sami vrh tabele. Poslije se ovaj tim postepeno osipao, igralo je još niz kvalitetnih igrača, a po mnogima da je kojim slučajem ostala većina igrača u klubu Igman bi sa pravom konkurisao i za elitni rang takmičenja u bivšoj državi.

Nakon rata Igman uglavnom igra u Prvoj ili drugoj ligi Federacije BiH. Pet puta, u sezonama 2005./06., 2008./09., 2012./13., 2015./16. i 2016./2017., osvajali su prvo mjesto u Drugoj ligi FBiH Jug što im je osiguralo plasman u viši rang natjecanja Prvu ligu FBiH. Igman je i višestruki osvajač Kupa Hercegovačko-neretvanske županije.

Domaće utakmice igra na Gradskom stadionu u Konjicu, koji je u vlasništvu opštine. Kapacitet stadiona je oko 5.000. Stadion je otvoren 1977. godine. Stadion se sastoji od jedne tribine, na kojoj su jednim dijelom postavljene stolice.

Tags:  

4O4