Najava: Otvaranje tribina

Category: Vijesti Comments: Nema komentara

PlakatOMARSKALJUBICVeliko nam je zadovoljstvo najaviti prvi proljetni susret Omarske. U nedjelju 16.marta sa početkom u 14:00 časova u Omarskoj gostuje Ljubić iz Prnjavora. Zadovoljstvo je veliko jer će se uoči susreta otvoriti novoizgrađene tribine kapaciteta 300 sjedećih mjesta. Radovi su trajali intenzivno čitavu zimu i izvođač GP ”Knežević” je uspio da završi radove do početka proljećnog prvenstva. Ovo je kapitalna investicija i sada stadion Omarske predstavlja zaista jedan lijep i moderan sportski objekat. Nažalost, poslednjih dana je padalo dosta kiše pa uprava nije uspjela izvršiti zemljane radove na potpunom uređenju pristupa tribinama, ali i to će se rješavati u hodu.

Prema najavama tribine će otvoriti gradonačelnik Marko Pavić.  Na žalost ministrica porodice, omladine i sporta gospođa Nada Tešanović nije u mogućnosti prisustvovati zbog ranije preuzetih obaveza, ali je obećala da će posjetiti klub i tribine prilikom prve naredne posjete Potkozarju.

Cijena karte ostaje ista, kao i na legendarnom Brdu – 2 KM, a novina od ove sezone je godišnja karta. O detaljima vezanim za godišnju kartu ćemo Vas informisati veoma brzo u posebnom postu.

Ovim putem pozivamo sve ljubitelje fudbala iz Omarske i šire okoline da prisustvuju utakmici u nedjelju i time uveličaju ovaj praznik za naš klub.

Što se tiče same utakmice i Omarska i Ljubić su poraženi u prvom kolu, pa obe ekipe imaju imperativ dobrog rezultata u ovom susretu. Omarska je kompletna, a obzirom da očekujemo veliku podršku sa tribina, svi su ubjeđeni u pobjedu.

 

Predstavljamo Ljubić

Tridesetih godina prošlog vijeka formiran je prvi fudbalski klub u Prnjavoru. Klub je u početku nozio naziv ’’Radnik’’, a potom ’’Jedinstvo’’, da bi početkom Drugog svjetskog rata klub prestao da postoji.

Odmah nakon završetka Drugog svjetskog rata 1946. godine u Prnjavoru se formira novi fudbalski klub, pod imenom ‘’Ljubić’’. Prvi zapažen uspjeh ‘’Ljubić’’ je ostvario 1963. godine kada se plasirao u Međupodsaveznu ligu, ali je zauzeo pretposljednje mjesto i ispao iz tog ranga i vratio se u Međuopštinsku ligu.
U sezoni 1969/70. godine ‘’Ljubić’’ se takmičio u Banjalučkoj zonskoj ligi a tada su boje kluba branili Vlado Segić, Osmo Ihtijarević, Mujo Mesić, Fahro Mujaković, Ibrahim Beglerović, Alija Grbić, Nedeljko Jelić, Mirsad Cejvan, Branislav Milinčić, Boro Peulić, Janko Debeljak, Ferid Delić, Ramo Mujkić, Momir Krajišnik… a trener je bio Kadro Husadžić.

Krajem sedamdesetih godina ‘’Ljubić’’ se domogao Regionalne lige grupa “Sjever”, u kojoj je nekoliko sezona ostvarivao zapažen rezultat. Jedan od najbolji plasmana ostvario je 1979/90. godine kada je zauzeo deveto mjesto.

U tim godinama do 1992. godine kada je klub prestao sa radom zbog građanskog rata u BiH  prodefilovalo je veliki broj igrača i trenera. Među igračima koji su ostavili dubok trag bili su braća Knez, Dujšići, Ihtijarevići, te zatim Mujo Mešić, Mirsad Cejvan, Pero Brković, Mladen Ćurić, Ismet Ekmečić, Izudin, Dervić, Janko Debeljak, Mirsad Mehić i drugi. Od trenera ubrajaju se Ante Elekes, Kadro Husadžić, Alija Osmančević, Đorđe Jovanić, Vjekoslav Bošnjak, Pero Ignatić…a od predsjednika pečat jednom moderno organizovanom klubu dao je Petar Marošić

Rad kluba je obnovljen 1993. godine, a prvi predsjednik bio je Živojin Krajišnik. ‘’Ljubić’’ je bio učesnik prvog prvenstva Republike Srpske, kada se takmičio u Prvoj ligi u grupi “Zapad”, ali nije uspjeo da sačuva opstanak. Međutim, u Drugoj ligi grupa “Prijedor” 1997/98. godine ‘’Ljubić’’ je osvojio šampionsku titulu i od sezone 1998/99. godine klub se konstantno takmiči u Prvoj ligi. Najznačajniji rezultati bili su dvije vicešampionske titule u sezonama 2004/05. i 2005/06. godine, kada su se ispred ’’Ljubića’ našli bijeljinski ’’Radnik’’, odnosno banjalučki ’’Borac’. Taj najveći uspjeh ostvarili su Dejan Plisnić, Vladimir Deket, Dragomir Prodanović, Mališa Demonjić, Ljubiša Pezer, Aleksandar Njegomirović, Nikola Zeljković, Radoje Krajišnik, Milan Kljunić, Igor Popović, Srboljub Nikolić, Miroslav Sarić, Bojan Bajić, Mirko Topić, Siniša Demonjić, Vladimir Ančić, Savo Milojević, Darko Stojčić…

U sezoni 2009/10. godine ’’Ljubić’’ je u Prvoj ligi osvojio trinaesto mjesto i posle dvanaest godina ponovo ispao u Drugu ligu. U sezoni 2011/12 zauzeo je četvrto mjesto u drugoj ligi, ali je zbog gašenja Crvene zemlje, administrativnom odlukom vraćen u prvu ligu. Međutim, nije se proslavio, zauzeo je poslednje mjesto i ponovo ispao u drugu ligu.

U kupu Bosne i Hercegovine ’’Ljubić’’ je tri puta stizao do osmine finala i to u sezonama 2003/04, 2004/05. i 2006/07. godine.
Na stadionu SRC „Borik“ Prnjavor na kome ovaj klub igra od 1976. godine, kroz omladinski pogon poniklo je nekoliko igrača koji su napravili zapaženiji uspjeh u seniorskoj konkurenciji nastupajući za prvoligaše bivše SR Bosne i Hercegovine i SFR Jugoslavije ali i za klubove u inostranstvu promovišući na taj način ovaj klub i lokalnu zajednicu iz koje potiče. Od avgusta 2008. godine klub igra na obnovljenom stadionu u SRC „Borik“.

Međusobni susreti

Omarska je protiv Ljubića odigrala nekoliko susreta. Prije rata smo dvije sezone (1986-88) nastupali zajedno u regionalnoj ligi BiH, a nakon rata takođe u dva navrata u okviru drugoligaškog takmičenja.

Prvi susret je odigran u Omarskoj 1986. godine. Slavili smo 2-1 golovima Romanić Milenka i Krecelja, a u Prnjavoru smo poraženi sa 4-2 i još smo dobro prošli. U narednoj sezoni Ljubić se borio za titulu, a mi za opstanak. U Omarskoj je Ljubić slavio 2-0, s tim da je Omarska promašila sijaset odličnih prilika, a u Prnjavoru je Omarska odigrala 1-1, što je bilo možda i najveće iznenađenje u tom prvenstvu. Ljubić se plasirao u višu regionalnu ligu i na sledeći susret se čekalo do 1997 godine.

U sezoni 97/98 Ljubić se sa Modričom borio za titulu. Ljubić je u Prnjavoru slavio sa 1-0,  a Omarska u Omarskoj 2-1. Ta utakmica ostaje upamćena po evrogolu Delić Zorana, ali i po sramotnom suđenju glavnog suca, koji je oštetio Ljubić, očigledno po diktatu Modričana. Poslednje oglede imali smo u sezoni 2010/11. Omarska je bila veoma slaba te sezone, te je Ljubić slavio oba puta. U Prnjavoru čak 8-0, a u Omarskoj 2-1. Jesenas, susret je završen 1-1. Ljubić je bio bolji u prvom, a  Omarska u drugom. To drugo poluvrijeme je sasvim sigurno najbolje gostujuće poluvrijeme Omarske u poslednjih nekoliko godina.

UKUPAN SKOR: 9 2  2  5   8-21
Svi rezultati:
Sezona:         Omar        Prnjav
1986/87           2-1          2-4
1987/88           0-2          1-1
1997/98           2-1          0-1
2010/11           1-2          0-8
2012/14           –               1-1

 

Tags:  ,

Ostavite tekst odgovora

4O4