Najava: Romanija Pale – Omarska

Category: Vijesti

I u trinaestom kolu Omarsku igra protiv jedno protivnika sa kojim do sada nikada nije igrala. Naime, Omarska putuje na Pale , na megdan Romaniji. Nadamo se daće ishod biti drugačiji nego u susretima sa Leotarom i Veležom.

Veoma bitna utakmica, možda i najbitnija utakmica ove polusezone. Nije poslednji voz za Omarsku, ali jeste jedan od poslednjih. Sam pogled na tabelu dovoljno govori. Omarska je trenutno poslednja, a Romanija je samo poziciju iznad Omarske i ove dvije ekipe se trenutno nalaze  u zoni ispadanja. Nisu mnogo odmakli ostali rivali, tako da bi se sa tri boda uhvatio priključak sa sredinom tabele, a ekipa koja izgubi će ostati prikovana za dno tabele.

Kao što smo rekli i prošli put, u fudbalu se sve veoma brzo mjenja. Do 30.minuta utakmice sa Veležom sve je izgledalo sjajno iz ugla Omarske, da bi potom Omarska doživjela jedna od najtežih poraza u istoriji. Sigurno  je da je poraz pogodio i klub i igrače Omarske, ali isto tako uvjereni smo da će se ekipa dodatno stisnuti, da će se igrači dodatno potruditi jer bi dobar rezultata sa Pala ponovo sve preokrenuo.

Romanija je ekipa koja mnogo bolje partije pruža kod kuće, jer je svih devet bodova osvojila na domaćem terenu, ali činjenica je i da Omarska ove sezone bolje igra u gostima, pa se nadamo jednoj dobroj partiji na gostovanju kod Romanije i pozitivnom rezultatu.

Panić i Stojnić će izostati zbog kartona, a ostali igrači su na raspolaganju stručnom štabu.

Predstavljamo Romaniju

Klub je osnovan 1934. pod imenom „Vihor“. Odmah nakon Drugog svjetskog rata klub je promijenio ime u FK „Milan Simović“ po imenu romanijskog narodnog heroja, a ubrzo poslije toga u sadašnji naziv FK „Romanija“. Klub je jedno vrijeme nosio naziv „Slobodna Romanija“.

U formiranju FK Romanija nakon Drugog svjetskog rata učestvovali su Miloš Janković, Mirko Sekulić, Dragiša Andrić, Miha Mihaljević, Asim Jašarević, Rajko Simić, Vojo Tešanović, Salko Šehić, Zdravko Prodanović, Ljubo Jukić, Zdravko Lasica, Vlado Miletić, Ismet Sudar…

FK Romanija je sa nastupima počeo u Ligi Sarajevskog podsaveza, a prvi kapiten kluba bio je Mirko Sekulić. Od 1975. godine u omladinskom pogonu kojeg je vodio Vlajko Petrović, po kojem stadion danas i nosi ime, je rasla jedna nova generacija fudbalera koja je uspjela, zajedno sa onim iskusnijim koji su u klubu bili od ranije da od Podasavezne lige dođe do Regionalne lige Bosne i Hercegovine grupa “Jug” do 1982. godine. U sezoni 1982/1983 Romanija je mogla da napravi i istorijski uspjeh plasmanom u republičku ligu, ali je u ključnoj utakmici dvije vodeće ekipe lige Vitez pred gotovo 8000 gledalaca savladao Romaniju nakon preokreta sa 4:2 i osvojio titulu.

Sa privrednim razvojem Pala sredinom sedamdesetih godina kreće i uspon FK Romanija. 1977. godine Romanija dobija i prvu pionirsku selekciju kluba, te je baza fudbalera bila sve bolja. Uporedo sa tim kreće i napredak u organizacionom smislu u klubu, te 1978. godine dolazi i nova Uprava na čelu sa Milanom Kajmakovićem.

Početkom ratnih sukoba devedesetih godina u Jugoslaviji, FK Romanija prekida sa radom jer se članovi kluba uključuju u otadžbinski rat. Tokom otadžbinskog rata Republike Srpske 1992-1995, FK Romanija gubi direktora Vlajka Petrovića, jednog od najboljih igrača Dražena Jasiku, i još šest mladih članova kluba gine u borbama. U periodu rata klub nastavlja sa radom u proljeće 1993. godine, a 1994. se uključuje u kup takmičenje Republike Srpske. Odmah po završetku rata, Romanija se uključuje u Prvu ligu Republike Srpske grupa „Istok“.

U to vrijeme za “Romaniju” su igrali: Radovan Ždrale, Rade Cicović, Nenad i Božidar Đapić, Željko Stanojević, Vojo Gavrilović, Aleksandar Blagojević, Miro Šarac, Boris Gluhović, Vladimir Remović, Dragan Garić, Goran Mumović, Srpko Guja, Goran Cicović, Siniša Rulj, Srđan Trobok, Aleksandar Todorović, uz nešto mlađe: Dejana Radovića, Sinišu Golijanina, Rajka Cicovića, Zorana Mitrovića, Božidara Golijanina, Dražana Kusmuka, Slavišu Arbinju, Aleksandra Pavićevića, Milana Čvora, Srđana Deliparu, Đorđa Gazivodu, Vuka Stanišića, Draženka Dodera..

Nakon reorganizacije takmičenja u Republici Srpskoj Romanija nastavlja takmičenje u Drugoj ligi Republike Srpske grupe ”Istok” i “Jug”, gdje je bila sve do 2008. godine, kada je uslijedio bljesak i plasman u Prvu ligu Republike Srpske 2009. godine. Ipak, u njoj se Paljani nisu dugo zadržali, ispali su, a onda je klub potpuno potonuo, te su ispali i do Regionalne lige ”Jug”. Gotovo deceniju je Romanija tavorila u tom rangu, da bi 2019. godine na čelo kluba stigao Aleksandar Lasica, koji je oko sebe okupio ekipu bivših fudbalera kluba i krenuo u projekat obnove kluba.

Administrativnim putem su u sezoni 2019/20 ušli u Drugu ligu Republike Srpske i odmah su osvojili peto mjesto. Zbog proširenja Prve lige Republike Srpske u sezoni 2020/2021 Fudbalski Savez Republike Srpske je poslao pozivnicu Romaniji za ulazak u viši rang, ali su se u klubu zahvalili na tome i odbili su pozivnicu uz obrazloženje da žele još da porade da stabilizaciji kluba.

U sezoni 2022/23 Romanija suvereno osvaja prvo mjesto u Drugoj ligi RS  – grupa Zapad i nakon 14 godina se vraća u Prvu ligu RS-

Stadion FK Romanija nalazi se odmah pored Sportske dvorane ”Peki” i pored paljanske Miljacke. Uvidjevši da klub raste na svim poljima rukovodstvo kluba je osamdesetih godina krenulo u izgradnju fudbalskog stadiona, te je on zvanično i otvoren u avgustu 1986. godine utakmicom veterana Romanije i Željezničara. Danas je stadion FK Romanija u pristojnom stanju nakon što je novo rukovodstvo kluba predvođeno Aleksandrom Lasicom učinilo mnogo na oživljavanju kluba na svim nivoima. Uskoro bi stadion trebao da dobije i tartan stazu, a i teren sa vještačkom travom.

Tags:  

4O4